Krwawnik pospolity – wieloletnie, pospolite zioło, występuje na pastwiskach, łąkach, miedzach. Ma prostą łodygę, a na jej końcu wąskie, pierzaste liście i pięciopłatkowe, drobne białe (zdarzają się różowe) kwiaty.
Surowcem jest cała część naziemna, którą zbieramy latem w czasie kwitnienia i olejek eteryczny. Stosuje się go wewnętrznie i zewnętrznie. Ze względu na brak aktualnych danych dotyczących bezpieczeństwa ziela krwawnika nie zaleca się jego stosowania u dzieci do 12 roku życia, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Działanie:
- Przeciwzapalne, antyseptyczne, ściągające;
- Przyspiesza gojenie ran, stanów zapalnych skóry, oparzeń i wrzodów;
- Polecany do cery mieszanej, tłustej z wypryskami i z rozszerzonymi porami;
- Oczyszcza skórę i likwiduje zmarszczki;
- Wspomagająco przy leczeniu gorączki, przeziębień, grypy, kaszlu, bólu gardła;
- Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga układ krążenia;
- Pomocny przy żylakach, hemoroidach, zapaleniu żył, zakrzepicy, obniża ciśnienie krwi;
- Łagodzi stany zapalne pęcherza, pomaga w leczeniu bólów stawów, reguluje cykl miesiączkowy;
- Działa przeciwalergicznie.
Sposoby użycia:
Napar – łyżkę ziela/kwiatów zalać 1 szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem 15 min. Napar można pić kilka razy dziennie po 100 ml. Naparem przemywamy twarz przy trądziku i stanach zapalnych skóry, stosujemy go również do płukania włosów przy wypadaniu, łupieżu i przetłuszczającej się skóry głowy.
Parówka – garść ziela/kwiatów zalać 500 ml wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 10 min. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i z nakrytą ręcznikiem głową trzymać nad nim twarz. Przy trądziku stosować codziennie po 5-10 min., następnie osuszyć twarz ręcznikiem i przemyć mieszanką wody różanej i oczaru wirginijskiego.
Kąpiel – 2-3 garście ziela/kwiatów zalać 2 litrami zimnej wody, odstawić na 12 godz., następnie podgrzać i wlać do kąpieli.
Maść (wg. M. Treben) – „ wziąć 90 g nie solonego masła lub smalcu i robrze rozgrzać. Do tłuszczu dodać 15 g rozdrobnionych, świeżych kwiatów krwawnika i 15 g drobno posiekanych liści malin, krótko pozostawić, aby skwierczały, zamieszać i zdjąć z kuchenki. Następnego dnia całość lekko ogrzać, przetrzeć przez lnianą ściereczkę i złożyć do przygotowanych, czystych słoiczków. Przechowywać w lodówce!”
Źródła:
www.różański.li
Griggs. B. „Zielona czarownica”
Treben M. „Apteka Pana Boga”
Górnicka J. „Apteka natury”
„Zioła Siostry Marii”, Wydawnictwo Martel
Zapisz do newslettera
Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celu uzyskania darmowych plików i informacji ze strony Ziołowe Zacisze.
Zgodę możesz w każdej chwili wycofać. Więcej informacji na stronie polityka prywatności.