Ocet w kuchni chyba najbardziej jest znany jako dodatek do galarety i przystawek. Ale jest też doskonałym dodatkiem do sosów, marynat i dressingów, ponieważ podkreśla smak sałat, warzyw, mięsa i ryb.

We wszystkich przepisach należy użyć wybranego octu owocowego lub ziołowego.

 

Sos Vinaigrette
  • 125 ml wybranego octu
  • 250 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku – rozgnieciony
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki miksujemy w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Sos do sałaty z pomarańczy i mięty
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki gorącej wody
  • 50 g liści mięty
  • 125 ml wybranego octu
  • Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z ananasa

Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, przestudzić. Liście mięty siekamy i łączymy z octem. Miętę z octem łączymy z przestudzoną wodą z cukrem, sokiem z pomarańczy i ananasa. Podajemy z zieloną sałatą.

 

Sos do sałaty z octu malinowego
  • 2 łyżki stołowe śmietany
  • 125 ml octu malinowego
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki połączyć w misce i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z zieloną sałatą.

Sos do dań z grilla
  • 75 g brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku – rozgniecione
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 75 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 350 ml wybranego octu

Wszystkie składniki umieścić w rondlu, podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.

 

Pikle
  • 750 g ogórków gruntowych
  • 625 g cebuli w plastrach
  • 375 g papryki w plastrach
  • 3 łyżki soli
  • 1 litr wybranego octu
  • 500 g cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka gorczycy

Ogórki zalać wrzącą wodą, zostawić na 30 sekund, wyjąć i włożyć do zimnej wody. Wodę wylać, ogórki pokroić w plastry, połączyć w misce z cebulą i papryką, zasypać solą, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić z powstałego płynu. W garnku zagotować ocet, przyprawy i cukier, dodać ogórki, cebulę i paprykę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Przełożyć do słoików, zakręcić, pasteryzować.

 

Lemoniada
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki wybranego octu
  • 2 łyżki miodu
  • Wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • Gałązka mięty, melisy lub rozmarynu
  • Kostki lodu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki łączymy w dzbanku. Dekorujemy świeżymi gałązkami mięty, melisy lub rozmarynu i plastrami cytryny.

 

Źródła:

Perry M. „Apple Cider Vinegar. The Benefits and Uses of All-Natural Organic ACV Miracle Health System”

Townsend J. „Ocet, różne rodzaje octu i ich zastosowanie”