Ocet w kuchni chyba najbardziej jest znany jako dodatek do galarety i przystawek. Ale jest też doskonałym dodatkiem do sosów, marynat i dressingów, ponieważ podkreśla smak sałat, warzyw, mięsa i ryb.
We wszystkich przepisach należy użyć wybranego octu owocowego lub ziołowego.
Sos Vinaigrette
- 125 ml wybranego octu
- 250 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku – rozgnieciony
- Sok z połówki cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki miksujemy w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sos do sałaty z pomarańczy i mięty
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżeczki gorącej wody
- 50 g liści mięty
- 125 ml wybranego octu
- Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
- 2 łyżki soku z ananasa
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, przestudzić. Liście mięty siekamy i łączymy z octem. Miętę z octem łączymy z przestudzoną wodą z cukrem, sokiem z pomarańczy i ananasa. Podajemy z zieloną sałatą.
Sos do sałaty z octu malinowego
- 2 łyżki stołowe śmietany
- 125 ml octu malinowego
- 60 ml oliwy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki połączyć w misce i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z zieloną sałatą.
Sos do dań z grilla
- 75 g brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku – rozgniecione
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 75 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżeczki musztardy Dijon
- 350 ml wybranego octu
Wszystkie składniki umieścić w rondlu, podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.
Pikle
- 750 g ogórków gruntowych
- 625 g cebuli w plastrach
- 375 g papryki w plastrach
- 3 łyżki soli
- 1 litr wybranego octu
- 500 g cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżka gorczycy
Ogórki zalać wrzącą wodą, zostawić na 30 sekund, wyjąć i włożyć do zimnej wody. Wodę wylać, ogórki pokroić w plastry, połączyć w misce z cebulą i papryką, zasypać solą, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić z powstałego płynu. W garnku zagotować ocet, przyprawy i cukier, dodać ogórki, cebulę i paprykę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Przełożyć do słoików, zakręcić, pasteryzować.
Lemoniada
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki wybranego octu
- 2 łyżki miodu
- Wyciśnięty sok z 2 cytryn
- Gałązka mięty, melisy lub rozmarynu
- Kostki lodu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki łączymy w dzbanku. Dekorujemy świeżymi gałązkami mięty, melisy lub rozmarynu i plastrami cytryny.
Źródła:
Perry M. „Apple Cider Vinegar. The Benefits and Uses of All-Natural Organic ACV Miracle Health System”
Townsend J. „Ocet, różne rodzaje octu i ich zastosowanie”